اینفلوئنسر مارکتینگ
اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing) شیوه جدیدی نیست و سالیان سال است که بهکار گرفته میشود. این موضوع به یکی از موضوعات داغ بازاریابان تبدیل شده است.
احتمالاً دلیلش این است که بازاریابی سنتی گران و ناکارآمد است و اینفلوئنسر مارکتینگ میتواند جایگزین مناسبی باشد. مهمتر از آن اینکه مصرفکنندگان علاقه ندارند مورد هجمه تبلیغات قرار بگیرند و پیامهای تبلیغاتی هر روز بیش از قبل بیاعتبار میشوند.
براساس نتایج تحقیقات، افراد بین ۱۸ تا ۳۴ سال پذیرش پیشنهاد از سوی یک اینفلوئنسر را ترجیح میدهند، زیرا اکثر تصمیمات خرید با توصیههای دهانبهدهان هدایت میشوند.
اینفلوئنسر کیست؟
یکی از بزرگترین تصورات غلط درباره اینفلوئنسرها این است که آنها افرادی هستند که در رسانههای اجتماعی بزرگ دنبالکنندههای زيادی دارند، درحالیكه اینفلوئنسر کسی است که قدرت و توانایی تأثیرگذاری بر درک و نگرش دیگران را دارد یا میتواند آنان را به انجام کاری متفاوت ترغیب کند.
اینفلوئنسر در بازاریابی، کسی است که دیگران را ترغيب میکند تا از شما خرید کنند. او چگونه این کار را انجام میدهد؟
ویژگی های اینفلوئنسر
اینفلوئنسر باید ترکیبی از این سه ویژگی اصلی را داشته باشد: توانایی دسترسی (reach)، اعتبار زمینهای (contextual credibility) و هنر فروشندگی (salesmanship). هر چه این عوامل بیشتر باشند، نفوذ بالقوه فرد نیز بیشتر است.
- توانایی دسترسی: توانایی آنها در پیامرسانی به دسته بزرگی از افراد. توانایی دسترسی امر مهمی است، اما کافی نیست. افرادی با توانایی دسترسی کم اما اعتبار و هنر فروشندگی بالا بهعنوان اینفلوئنسرهای کوچک (micro influencer) نامیده میشوند.
- اعتبار زمینهای: سطح اعتمادی که مخاطب براساس دانش و تخصص اینفلوئنسر درباره موضوعی خاص کسب میکند. برای مثال سرآشپزی مشهور دارای اعتبار بالا در معرفی غذا است، اما در سیاست اعتبار کمی دارد.
- هنر فروشندگی: بهنظر میرسد، برخی افراد قدرت فوق العادهای در متقاعد کردن دیگران دارند. آنها توانایی این را دارند که با روشهای متقاعدکنندهای توضیح دهند، پیامهای روشنی را بیان کنند و دیدگاههایشان را با اعتماد به نفس ارائه دهند.
اصولی كه بايد در اینفلوئنسر مارکتینگ رعايت كنيم
اینفلوئنسر مارکتینگ باید صادقانه و قابلاعتماد باشد. اینفلوئنسر درباره محصول صحبت میکند، نه به این خاطر که برای تبليغ آن پول دريافت میكند، بلکه به این دلیل که آن محصول را دوست دارد و آن را مفيد میداند.
بنابراین اینفلوئنسر مارکتینگ زمان میبرد و باید شفاف و صادقانه باشد. اینفلوئنسر درباره خوبی و بدی کالاهایتان صحبت خواهد کرد. اما آنها این کار را به روشی انجام میدهند که بسیار قابلاعتمادتر و مفیدتر از هر تبلیغی باشد.
زمانیکه کار بهدرستی انجام شد، اینفلوئنسر مارکتینگ تقویتکننده خواهد بود: این نوع بازاریابی توانایی دسترسی، اعتبار و هنر فروشندگی جامعه اینفلوئنسرها را بهکار میگیرد تا از کالای شما در برابر مشتری حمایت کند و نتیجه آن آگاهی، بهبود ادراک و اقدام به خريد توسط مشتری خواهد بود.
چگونه اینفلوئنسر مارکتینگ موفق ایجاد كنيم؟
اینفلوئنسر مارکتینگ بهشکل چشمگیری توسعه یافته است، اما بسیاری از بازاریابان نمیدانند چگونه از نفوذ اشخاص مشهور شبکههای اجتماعی استفاده کنند تا تلاشهای اینفلوئنسر مارکتینگ را به نتيجه برسانند. در ادامه راهنمای کوتاهی درباره شیوههایی برای انجام فعالیت موفق اینفلوئنسر مارکتینگ آورده شده است.
اهداف خود را تعیین کنید
شما برای انجام اینفلوئنسر مارکتینگ موفق باید گروه مخاطبان هدف خود را شناسایی کنید و شاخصهای کلیدی عملکرد (Key Performance Indicator) را تعیین کنید.
کانالهای رسانه اجتماعی خود را بهلحاظ استراتژیک انتخاب کنید
انتخاب رسانه مناسب، به اهدافتان بستگی دارد. کانالهای رسانه اجتماعی را بسته به گروه خاص مشتریان که در جستوجوی آنها هستید و نوع اقدامات لازم برای انجام دادن انتخاب کنید.
کانالهای رسانه اجتماعی مختلف، امكانات متفاوتی را در اختيار شما قرار میدهند. فعالیت بازاریابی مشابه در فیسبوک نتیجه مشابهی در توییتر، اينستاگرام، پینترست و… نخواهد داشت.
اینفلوئنسر معتبری بهعنوان سفیر خود بیابید
اینفلوئنسری که انتخاب میكنيد، درباره شركت شما سخن خواهد گفت و سفیر برندتان خواهد بود. بنابراین قبل از اینکه کار را با فردی آغاز کنید، از خود بپرسید: «آیا این فرد بهترین فرد برای معرفی شرکت من است؟»
قبل از شروع کار باید تحقیق دقیقی درباره اینفلوئنسر انجام دهید. برخی ایدههای تحقیقی قبل از شروع کار با اینفلوئنسر بالقوه به شرح زیر است:
الف) همه پروفایلهای رسانه اجتماعی وی را مشاهده کنید.
ب) مطمئن شوید که آنها درباره موضوعاتی بحث نمیکنند که به ارزش محصولات یا خدمات شما صدمه وارد کند.
ج) مطمئن شوید که آنها مؤدب هستند، مطالب را فصیح بیان میکنند و مطالبی را مینویسند که بهخوبی درباره آنها تحقیق کردهاند.
سعی کنید که انتخاب خود را به تعداد فالورهای اینفلوئنسر بالقوه منوط نکنید. اینفلوئنسرهای کوچک را نيز بررسی کنید. آنها به شما این امکان را میدهد که بهجای پرداخت هزینه زیادی برای یک اینفلوئنسر، فعالیت طولانیتر را به انجام برسانید و یا به شما این شانس را میدهند که تعدادی اینفلوئنسر را همزمان بهکار ببرید.
اینفلوئنسرتان باید با پیامهای برندتان سازگار و منطبق باشد، مخاطبان اختصاصی داشته باشد و قادر باشد با شما سریع و اجمالی ارتباط برقرار کند. درنظر داشته باشید که یک ساختار تبلیغاتی با نام دهانپرکن مشهور برای توصیه به خرید محصولات خود ایجاد نکنید.
بهجای بیان مطالب درباره منافعی که مخاطبتان از خرید کالا یا استفاده از خدمات شما بهدست میآورد، مطمئن شوید که اینفلوئنسرتان برای اینکه محصولتان را به خریداران روشن و مناسب نشان دهد، مطالب دستاولی ارائه میکند.
برای فعالیت خود برنامه انتشار طراحی کنید
برای اطمینان از اینکه فعالیتهای اینفلوئنسرتان مؤثر است و نتیجه مثبتی بههمراه دارد، نیاز است همه صفحات رسانه اجتماعی خود را سازماندهی و تلاشهایتان را با دیگر فعالیتهای تبلیغاتی خود نیز سازگار کنید، برای مثال رویدادها، پستها، تصاوير، ويدئوها، همگی از یک الگوی یکسان پیروی کنند.
ایجاد استراتژی بازاریابی حول فعالیت بازاریابی اینفلوئنسر به شما کمک خواهد کرد تا مخاطبان خود را به مسیر فروش خود هدایت کنید.
محتوا را قبل از انتشار بازبینی کنید
قبل از انتشار هر مطلبی باید مطمئن شويد که محتوای منتشرشده با شرایط فعالیت و استراتژی های تبلیغاتی تان همراستا است. باوجوداین حقیقت که شما باید به خلاقیت اینفلوئنسرتان قدرت انعطاف بدهید، توجه به این نکته حیاتی است که باید همه مطالب، تصاویر و موارد ضبطشده را قبل از انتشار بازبینی کنید.
اینفلوئنسرهای کدام شبکه اجتماعی تاثیرگذارتر هستند؟
همانطور که در ابتدای این مطلب گفتم؛ شروع حرکت اینفلوئنسرها از یوتیوب شروع شد. حرکتی که به سرعت به دیگر شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک و توییتر هم راه پیدا کرد.
در حال حاضر هر شبکه اجتماعی اینفولوئنسرهایی را در درون اکوسیستم خود پرورش داده است. اما سوالی که ممکن است برای کسب و کارها پیش بیاید این است که اینفولوئنسرهای کدام شبکه اجتماعی بیشترین تاثیر را بر روی مخاطبان خود دارند.
برای جواب به این سوال باید اتمسفر حاکم بر شبکههای اجتماعی مختلف را بشناسیم و رفتار کاربران آنها را تحلیل کنیم.
به طور مثال کاربران توییتر باید محتوای خود را در قالب حداکثر ۲۸۰ کاراکتر منتشر کنند، این در حالی است که محدودیت تعداد کاراکتر تا قبل از سپتامبر ۲۰۱۷ نصف این مقدار یعنی ۱۴۰ کاراکتر بود و بسیاری از سلایق و رفتارهای کاربران توییتر بر اساس همین محدودیت کاراکتر شکل گرفته است.
اگرچه امکان انتشار عکس، ویدئو و فایل GIF هم در توییتر وجود دارد، انتشار محتوا در توییتر بر پایه متن اتفاق میافتد و اصلی ترین محتوای هر کاربر متنهای کوتاهی است که به عنوان توییت منتشر میکند.
همین موضوع به هم راه حالت انباشت گونه تایم لاین توییتر باعث میشود، کاربران تمرکز خود رو بر روی عبارات کوتاه اما به تعداد زیاد قرار دهند.
به خاطر آنکه توییت ها به سرعت روی هم تلنبار می شوند و دسترسی به توییتهای قدیمی مشکل خواهند بود، کاربران توییتر احساس راحتی بیشتری میکنند تا هر چه به ذهنشان خطور میکند را در قالب عبارات کوتاه توییت کنند. همین موضوع باعث شده اتمسفر توییتر پر از هجو و انتقاد باشد.
با این اوصاف کمپینهای تبلیغاتی که حول محور مسئولیت اجتماعی یا با رویکرد طنز اجرا شوند بهترین نتیجه را از اینفوئنسرهای توییتر خواهند گرفت.
این اصلا به این معنی نیست که بهترین شبکه اجتماعی برای اجرای کمپین های اینفلوئنسر مارکتیگ در توییتر است، بلکه مثالی است که بیان میکند هر شبکه اجتماعی اتمسفر خاص خود را دارد و با توجه به عادات و سلیقه کاربران آن شبکه اجتماعی باید کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ متناسب با آن را اجرا کرد.
در آینده سعی خواهیم کرد اتمسفر شبکه های اجتماعی مختلف طی مطالب مفصل تری توضیح دهیم. تا با مطالعه آن مطالب بتوانید تصمیم درستتری را برای راه اندازی کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ خود راه اندازی کنید.
منبع: