تفکر انتزاعی یعنی چه؟

تفکر انتزاعی یعنی چه؟

توسط توسعه فردیدر 3 اکتبر 2020

تفکر انتزاعی مسئول چندین زمینه در زندگی کودک است. این خلاقیت ، تخیل را توسعه می دهد و به نگاه هر مشکلی از منظر جدید کمک می کند. چگونه به کودک کمک کنیم توانایی های خود را کشف کند؟ 

تفکر انتزاعی چیست؟

اگر تفکر یک فعالیت شناختی یک فرد است ، پس تفکر انتزاعی یک فرایند تحقیق و شناخت جهان است که:

  • به اشکال پیچیده و مفاهیم انتزاعی متکی است ، از استعاره ها و مقایسه ها استفاده می کند.
  • نتیجه گیری را می توان به صورت مشترک و براساس تجربه موجود نتیجه داد.
  • هر عنصر از موضوع مطالعه را به عنوان یک موضوع جداگانه مطالعه می داند.

یعنی خودسازی ، کنجکاوی ، علاقه به هر چیز جدید فقط با این نوع تفکر برانگیخته می شود.

فعالانه ترین ، مغز بین سنین دو تا یازده سال رشد می کند. اما برای حفظ ذهن پر جنب و جوش ، باید مغز به طور منظم تا سن بسیار بالایی آموزش ببیند ، سپس سرعت تفکر را می توان 4 برابر افزایش داد.

یک مثال ساده: کودک یک ماشین اسباب بازی دارد ، او یک ماشین را در خیابان می بیند و می گوید “bibika” یا هر کلمه دیگری که یک ماشین را تعریف کند. یعنی او به یاد آورد که اسباب بازی اش چگونه به نظر می رسد ، تجزیه و تحلیل مقایسه ای انجام داده و براساس خصوصیات کلی نتیجه گیری کرده است.

 وقتی که هنوز در دوران کودکی هستیم نوع تفکر ما تفکر عینی یا Concret  است یعنی درک ما از محیط بر اساس ظاهر و سطح اشیا است نه عمق و باطن  آن .

  تفکر عینی به عبارت ساده تر همان نوع تفکری است که بچه ها دارند یعنی اگر به دو بچه دو تا شکلات عین هم یا اسباب بازی دقیقا مثل هم بدهید و بعد برای لحظه ای آن را پس بگیرید و جابجا کنید گریه و داد و بیداد راه می اندازند که من شکلات یا عروسک خودم رو میخواهم و هرچه با دلیل و منطق به آنها ثابت کنید که این دوتا که فرقی نداره اصلا زیر بار نمیروند!

چون تمام ذهنیت اونها بر اساس دیدن ظاهر سطحی اونهاست نه فکر کردن به اینکه ماهیت و خصوصیت این دو یکی است بعبارت دیگر به قول معروف عقل شون به چشم شونه !

بعدها که بزرگتر میشویم یاد میگیریم که از اشیا و پدیده هایی که در اطراف مان هست به درک و فهم عمیقتر و کلی تری برسیم و به مفاهیم کلی تر و وسیعتری دست یابیم مثل انسانیت – حقوق – زیبایی – عشق – زندگی – اخلاق و ….که اصطلاحا به آن تفکر انتزاعی میگویند یا اصطلاحا  اعتباری یا Abstract . 

مثل اینکه شما از یک سری پدیده ها به معانی عمیقتر میرسید  . همین نوع تفکر عمقی است که ما را از سطح اشیا – حوادث و پدیده ها به سمت عمق و باطن آنها میبرد و باعث رسیدن ما به حقایقی دقیق تر و ظریف تر میشود که خب البته خیلی لذت بخش تر و عالی تر از آن تفکر سطحی و عینی است.

اساسا علوم مختلفی که الان در دست داریم محصول همین نوع تفکر است  – همینطور هنرهایی مثل شعر – موسیقی –  نقاشی و نیز رسیدن به مفاهیمی عمیق تر مثل منطق و فلسفه .

چگونه تفکر انتزاعی بر رشد کودک تأثیر می گذارد؟

اگر مدتی فرزند خود را رعایت کنید ، متوجه خواهید شد که او مرتباً در دنیای داستانی خود غوطه ور می شود. بازی ها ، مکالمات با اشیاء یا گیاهان ، داستان ها و خیال پردازی ها تفکر انتزاعی در عمل است ، بدون آنکه کودک به راحتی نتواند هماهنگ باشد.

برای رشد تفکر انتزاعی ، باید به کودک خود هرچه بیشتر فعالیت و تجربیات جدید ارائه دهید.

این نوع تفکر به پسر یا دختر کمک می کند تا خود را در خلاقیت پیدا کند و توانایی های ریاضی تا سن خاصی براساس توانایی تصور اعداد و تعامل آنها است. سپس ، تفکر انتزاعی توسعه یافته مسئولیت توانایی انجام چندین کار را به طور هم زمان ، مقابله با شرایط دشوار و یافتن راه حل هایی برای پیچیده ترین مشکلات خواهد داشت.

سه روش مؤثر در توسعه تفکر انتزاعی

هر روش رشد فرزندتان را انتخاب کنید ، باید به خاطر داشته باشید که وی فقط در صورت آموزش منظم و تعامل مداوم با کودک نتیجه را به شما می دهد.

بازی انجمن

ساده ترین روشی که در زندگی روزمره قابل استفاده است. از کودک بخواهید برای هر آنچه را که می بیند یا می شنود ، انجمن بسازد. به عنوان مثال ، آن ابر کوچک چگونه به نظر می رسد؟ و این ماشین سبز؟ آیا صدای جادوگری پرنده را می شنوید ، فکر می کنید چطور است؟

اگر کودک بازی را دوست دارد ، پس از آن با کلاس های منظم ، در عرض چند هفته متوجه خواهید شد که او چقدر او شروع به درک بهتر دنیای اطراف خود ، ایجاد روابط علی و جذب اطلاعات می کند.

تئاتر سایه

این روش تا حدودی شبیه به یک بازی در هم است. یک لامپ یا شمع را طوری نصب کنید که دستان شما سایه ای بر روی دیوار بگذارد. کف دست خود را به شکل های مختلفی بچسبانید (اسم حیوان دست اموز ، سگ ، عقاب) و از کودک بخواهید آنچه را که نشان می دهید حدس بزند. داستان در مورد این شخصیت بگویید همچنین می توانید از ارقام برش کاغذ استفاده کنید.

برای ایجاد تفکر انتزاعی ، لازم است که هر دو نیمکره به طور مرتب فعال شوند ، و کلاس ها شبکه های عصبی جدیدی را در مغز کودک ایجاد می کنند

حساب ریاضی

یک تکنیک جدی تر ، اما بسیار مؤثر. توصیه می شود کلاس ها را از 5 سالگی شروع کنید ، زیرا در این سن کودک می تواند مقدار مناسب اطلاعات را درک کند و در زمان لازم تمرکز کند.

حساب ریاضی یک اصل خاص برای شمارش است که به استفاده همزمان از هر دو نیمکره مغز کمک می کند. چنین آموزش هایی به شما امکان می دهد تفکر انتزاعی را بسیار بیشتر از هر روش دیگر توسعه دهید.

علاوه بر افزایش سرعت درک و پردازش اطلاعات ، کارشناسی ارشد همچنین سرعت بسیار بالایی در شمارش شفاهی می دهد. در بلاروس چندین مدرسه وجود دارد که نه تنها اصول کارشناسی ارشد را به کودکان آموزش می دهند بلکه نتایج سریع و چشمگیر را تضمین می کنند.

تفکر انتزاعی (abstract) تفکری است والا‌تر و تکامل یافته‌تر از تفکر عینی. تفکری که به انسان کمک می‌کند تا بتواند به مفاهیمی که قابل رویت نیست بیاندیشد، تفکری که انسان را قادر می‌سازد که نتیجه‌گیری کند و محاسبات پیچیده انجام دهد.

در ادامه آمده است: ما در نوجوانی حدود ۱۱ سالگی به چنین تفکری دست پیدا می کنیم. دلیل ایده‌آلی است بودن نوجوانان هم شاید همین باشد، چون تازه می‌توانند درک کنند که عدالت چیست و زندگی چه مفهومی دارد و به تعریف دقیق‌تری از خوب و بد می‌رسند.

اما همین تفکر انتزاعی از کجا سر در می‌آورد؟ آیا در طول تاریخ همیشه ما انسان‌ها در نوجوانی به چنین تفکری دست پیدا می‌کردیم؟ مسلما چیزی که نقش کلیدی را در شکل گیری این تفکر بازی می‌کند مقوله‌ی زبان است.

ما هنگام فکر کردن با خود حرف می زنیم. همین الان که شما در حال خواندن این متن هستید هم با خود حرف می زنید و از جملاتی که آموخته‌اید استفاده می‌کنید، حتی ممکن است هنگام تفکر لهجه هم داشته باشید! اگر چند زبان بلدید معمولا با همان زبان مادری می اندیشید. پس می‌بینید که تفکر چیزی ورای زبان نیست…

منبع: https://ik-ptz.ru/fa/diktanty-po-russkomu-yazyku–5-klass/razvivaem-obraznoe-abstraktnoe-i-logicheskoe-myshlenie-abstraktnoe.html

https://rezamans.persianblog.ir/k1oeoNlO6ytpqJX7wMw7-تفکر-عینی-تفکر-انتزاعی

http://isbio.ir/2017/09/11/%D9%85%D9%81%D9%87%D9%88%D9%85-%D8%AA%D9%81%DA%A9%D8%B1-%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%B2%D8%A7%D8%B9%DB%8C-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D8%9F/

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.