تولید محتوا چیست؟
تولید محتوا چیست؟ این عجیب ترین و در عین حال، رایج ترین سوالی هست که از تولید کنندگان محتوا پرسیده می شود. اولین بار که این سوال را از خودم پرسیدند، یکم مِن و مِن کردم.
انگار اصلا خودم هم به جوابش فکر نکرده بودم. آخرش زل زدم در چشم های طرف و گفتم: “یه چیزی مثل نویسندگیه”. این جواب، نه کاملا درست بود و نه کاملا غلط.
هر روز، میلیون ها محتوا در جهان تولید می شود که نوشتن، تنها بخش کوچکی از آن است. اصلا بگذارید خیال تان را راحت کنم. تمام رفتاری که ما از خودمان نشان می دهیم، به نوعی تولید کردن محتوا هست.
چه منی که الان دارم می نوسیم، چه آن بیوتی بلاگری که در پیج اینستاگرامش، آرایش کردن را یاد می دهد، همه ما به نوعی تولید محتوا می کنیم.
تولید محتوا چیست؟
محتوا، انواع مختلفی دارد: متنی، گرافیکی، ویدئویی، تصویری و صوتی.
تولید محتوا کردن، یعنی خلق متنها، تصاویر، ویدئوها، صدا و پیامهایی که قرار است با یک سری آدم ارتباط برقرار کنند. این ارتباط گاهی با نگاه کردن به یک بیلبورد تبلیغاتی اتفاق میافتد، و گاهی هم با خواندن یک مقالۀ چند صد کلمهای!
تولیدکننده محتوا میتواند دستی در انواع محتوا داشته باشد (مثلاً گرافیست باشد، پادکست ضبط کند یا مقاله بنویسد)، یا نه فقط در یکی دو مورد حرفهای باشد. (اما دقت کنید که معمولاً تسلط به محتوای متنی و مسلط بودن به یکی دو تا نرم افزار ویرایش عکس مثل فتوشاپ از ضروریات است.)
چطور تولید کننده محتوا شویم؟
بله، این چیزهایی که توی دیجی کالا و دیجی کالا مگ و زومیت و سایتهای دیگر میخوانید، توسط ما محتوانویسها تولید شدهاند. ما وبلاگ مینویسم، اطلاعات عمومی خوبی باید داشته باشیم، ترجمه هم میکنیم اما محتوا نوشتن فقط همینها نیست، اینها ظاهر شغل ماست.
محتوا تولید کردن نه خیلی کار سختی است نه خیلی آسان. برای من تولید محتوا مثل رقصیدن است. تا زمانی که فکر کنید همه دارند شما را نگاه میکنند نمیتوانید خوب برقصید.
برای خوب رقصیدن باید چشمهایتان را ببندید و حل شوید توی رقص. منظورم یک چیزی تو مایههای قوی سیاه (Black Swan) است. زمانی که توی ریتم و داستان حل شدید میتوانید فرم بدهید به رقصتان و نقش اول داستان را بازی کنید.
نوشتن و رقصیدن
محتوا هم همین است، زمانی که توی ریتم سطر سطرِ کلماتی که تایپ میکنید حل شدید و فهمیدید که چه میخواهید بگویید، نوشتههایتان فرم میگیرد و متولد میشود.
وقتی در محتوا حل شدید میدانید که مخاطبان چه میخواهد بداند، میدانید که خودتان چه میخواهید بگویید و همه را با یک ریتم هماهنگ کنار هم میچینید. بعد از اینکه رقصتان با کلمات تمام شد یک بار دیگر نوشته را باز بینی میکنید و اگر از خواندنش لذت بردید آن را با دیگران قسمت میکنید.
تولید محتوا یک بخشهای دستوپاگیری مثل سئو (SEO) هم دارد. سئو چیست؟ سئو یعنی کاری کنید که گوگل و سایر موتورهای جستجو ارتباط نزدیکشان را با شما حفظ کنند و یک وقت خدایی نکرده فکر نکنند که دارید بهشان خیانت میکنید.
البته حق هم دارندها، دغدغۀ موتورهای جستجو رساندن بهترین نتایج به دست جستجوکنندههاست، که خب دغدغۀ خوبیست؛ اما این موتورها کمی زبان ما آدمها را سخت میفهمند، برای همین باید با یک سری علائم و نشانه بهشان علامت بدهیم و منظورمان را برسانیم.
این طوری هم گوگل خوشحال است که ما را فهمیده، هم مخاطبی که ما را پیدا کرده، هم مایی که مخاطب پیدا کردهایم :]
چطور تولید محتوا یاد بگیریم؟
راستش تجربه نشان داده که بهترین نویسندهها، آنهایی هستند که زیاد کتاب میخوانند. پس اگر عاشق کتاب خواندن هستید و دلتان میرود برای سیاه کردن کاغذ، این شغل برایتان لذتبخش خواهد بود.
بهترین کار برای شروع یادگیری تولید محتوا، خواندن مقالههای عالی (فارسی و انگلیسی)، تمرین و یادگیری مفاهیم کلی SEO است.
البته این را هم بگویم که تولید محتوا، شروع ماجراست. شما میتوانید با ادامه این مهارت به جایگاههای شغلی دیگری مثل سناریست، استراتژیست محتوا، مدیر بازاریابی محتوا و … نیز برسید.
پیشنهاد میکنم که در پست دیگر من، با سایر عنوانهای شغلی و درآمد تولید محتوا، آشنا شوید.
آیا برای یادگیری تولید محتوا نیاز به آموزش خاصی هست؟
ببینید، در اینکه شما نویسندۀ قابلی هستید هیچ شکی نیست؛ اما یادتان نرود که با یک آموزش خوب میتوانید از تواناییهایتان حداکثر استفاده را ببرید!
مفاهیم SEO، بازاریابی محتوا و قوانین نوشتن پستهای تاثیرگذار، چیزهایی هستند که در ادامۀ راه محتوا، حتماً باید یاد بگیرید.
محتوا می تواند انواع مختلفی داشته باشد. از محتوای متنی گرفته تا صوت، عکس ویدیو، سایر شکل های محتوا هستند. بگذارید هرکدام را جداگانه تعریف کنم.
انواع محتوا
محتوای متنی
در تولید محتوای متنی که کار بنده باشد، نوشتن، بخش اصلی است. حالا تعریف از خود نباشد اما برای شروع این کار، باید یک حداقل هایی از نوشتن را بدانید.
مثلا اصول نگارش، املای درست کلمات و توانایی ویرایش کردن متن، از مقدماتی ترین توانایی هایی است که یک تولید کننده محتوای متنی باید بداند. نکته مهم در این کار، توانایی ساده نویسی است. یعنی قلمبه، سلمبه نوشتن، اشتباه محسوب می شود.
محتوای صوتی
بعضی افراد، توانایی خاصی دارند. مثلا بلد هستند که خوب صحبت کنند. می خواهم بگویم که این افراد خوش صحبت، می توانند خوراک پادکست یا همان تولید محتوای صوتی باشند.
می توانند در خانه روی صندلی گرم و نرم خودشان بنشینند و یک فایل صوتی ضبط کنند. شاید این فایل صوتی، آموزش طرز صحیح صحبت کردن در همایش باشد. یا مثلا اطلاعاتی خاص مثل یک موضوع روانشناختی را ارائه بدهد.
تولید محتوای تصویری
این یکی برای خیلی از ما آشنا است. تمام تصاویری که در جاهای مختلف می بینیم و می خواهند یک پیام را به ما برسانند، محتوای تصویری هستند.
اگر بخواهم یک مثال برای یادآوری بزنم، می توانم به بیبورد هایی که در خیابان می بینید، اشاره کنم. عکس هایی که در اینستاگرام می بینیم هم محتوای تصویری به حساب می آیند اما این کجا و آن کجا؟!
متخصصان تولید محتوای تصویری، طراحان هستند. همان هایی که با توانایی های بی نظیرشان، یک کاری می کنند کارستان!
ابزار تولید محتوای تصویری می تواند یک قلم و کاغذ ساده باشد. در حالی که برای تولید محتوای با کیفیت، به دست کم یک لپ تاپ و یک نرم افزار طراحی نیاز است.
تولید محتوای ویدیویی
خب حالا نوبت آخرین گروه از روش های تولید محتوا یعنی محتوای ویدیویی هست. بر خلاف محتوای تصویری که با یک نگاه، پیام را می رساند، انتقال مفهوم با محتوای ویدیویی، کمی زمان بر است.
با این حال، اگر تولید کننده این محتوا، تبحر داشته باشد، می تواند تا آخرین لحظه بیننده را میخکوب کند. تولید محتوای ویدیویی، جذابیت ها و البته سختی های خودش را دارد.
انواع مستند ها، موشن گرافی، انیمیشن، اینفوگرافی، استوری بورد، عکاسی صنعتی و تیزر تبلیغاتی، در دسته محتوا های ویدیویی قرار می گیرند.
تاثیر محتوا بر تبلیغات
از تیزر تبلیغاتی گفتم. هیچ می دانید تولید محتوا می تواند چه تاثیری بر کسب و کار شما بگذارد؟ همه می دانیم که هزینه تبلیغات، سر به فلک می زند.
راستش را بخواهید، دیگر هم مثل قبل، جواب نمی دهد. اصلا مردم با دیدن تبلیغات حس می کنند که دارد سرشان کلاه می رود. می پرسید که چاره کار چیست؟ جواب من، “بازاریابی محتوا” است.
حتما دارید فکر می کنید که بازاریابی محتوا دیگر چه صیغه ای است؟ کمی صبر کنید. الان برای تان می گویم که ماجرا از چه قرار هست.
بازاریابی محتوا
بازاریابی محتوا، یکی از بهترین روش های تبلیغات است. چرا؟ خوب چون قرار نیست یک محصول را مستقیما تبلیغ کنیم که مشتری احساس کند مجبور به خرید است.
ما به وسیله بازاریابی محتوایی، به جای اینکه روی برند اصرار کنیم، به این فکر می کنیم که مشتری به چه چیزی احتیاج دارد. بعد برای رفع نیازش، به او راه حل می دهیم.
دارید می گویید: “این که نشد تبلیغ! پس اسم و رسم ما چی میشه؟”؟! ماجرا همین است. مشتری وقتی ببیند شما به جای فروختن محصول تان می خواهید گره از کار او باز کنید، به شما اعتماد می کند و صاف می آید سراغ خودتان.
به خودتان که می آیید، می بینید اطراف تان پر شده از مشتری های وفادار که حاضر نیستند کسی را به شما، ترجیح بدهند. این راز موفقیت بازاریابی محتوا نسبت به روش های قدیمی تبلیغات است.
منبع: