دانلود خلاصه کتاب
خلاصه کتاب نوشتن راهی عالی برای جذب مطالب کتاب است. همچنین این کار یک مرجع سریع و فوری به شما میدهد تا هر وقت لازمش داشتید نکات کلیدی و اصلی کتاب را با آن مرور کنید.شما میتوانید بعداً یادداشتهایتان را جمعآوری و ویرایش کنید و یک خلاصهی کتاب عالی از آن در بیاورید.
برای دانلود خلاصه کتاب های سایت ذهن کلیک کنید.
روش اول: یادداشتبرداری
۱. هنگام خواندن کتاب حاشیهنویسی کنید.
حاشیهنویسی هنگام مطالعه به شما کمک میکند وقتی میخواهید خلاصه کتاب بنویسید قسمتهای مهم را بهآسانی پیدا کنید. دور عبارات خط کشیدن، هایلایت کردن یا یادداشت کردن هر چیزی که مهم، گیجکننده، غافلگیرکننده یا جالب است از روشهای حاشیهنویسی محسوب میشود. علاوه بر این میتوانید تکرارها، تناقضات و ارتباطات بین بخشهای مختلف کتاب را مشخص کنید.
اگر کتاب مال خودتان است که با خیال راحت در آن یادداشت کنید هایلایت بکشید اما اگر کتاب به شما تعلق ندارد از برگهای یادداشت چسبی (استیکی نوت) استفاده کنید.
۲. یادداشتها را هنگام خواندن بنویسید.
یک دفترچه کنار دستتان داشته باشید تا هر فکری به ذهنتان رسید را یادداشت کنید. یادداشتبرداری هنگام مطالعه به شما این امکان را میدهد که مطالب را بهدرستی ضبط کنید. این کار از اینکه بخواهید بعداً دوباره برگردید و جزییات را چک کنید آسانتر است.
شاید بهتر باشد چندتکه کاغذ برای یادداشت کردن کنارتان داشته باشید. یکی برای یادداشت افکار سریع و تأثیرات کلی که از کتاب میگیرید، دیگری برای فهرست کردن شخصیتها و اتفاقات کتاب و دیگری برای یادداشت ایدهها و بنمایهی اصلی کتاب.
میتوانید از کلماتی که برایتان ناآشنا هستند هم یادداشت بردارید. از یک واژهنامه برای جستجوی معنی کلمات استفاده کنید و معنی آنها را یادداشت کنید.
زیر عبارات خط کشیدن و هایلایت کردن نهتنها موجب آسیب رساندن به کتاب میشود بلکه کمکی هم به شما در پیگیری جزئيات خاص نمیکند.
۳. یک فهرست از شخصیتهای اصلی داشته باشید.
برای داشتن خلاصه کتاب نام شخصیتهای اصلی داستان را یادداشت کنید و برای هرکدام خلاصهای از ویژگیهای شخصیتی را بنویسید. مثلاً یک یا دو خط دربارهی اهداف و خواستههای هر کاراکتر اصلی. از این یادداشتها استفاده کنید تا متوجه شوید چگونه بنمایههای اصلی کتاب از طرق شخصیتهایش نشان داده میشود.
شما میتوانید یک خط سیر زمانی از وقایع کتاب هم درست کنید بهخصوص اگر ترتیب تاریخی وقایع پیچیده و گیجکننده باشد. اگر داستان بین زمان گذشته و آینده و در طرح داستانهای مختلف رفت و برگشت میکند از چند خط سیر زمانی استفاده کنید.
روش دوم: تدوین و ویرایش خلاصه
۱. چک کنید حجم خلاصه چقدر باید باشد.
اگر خلاصه کتاب را بهعنوان تکلیفی درسی مینویسید احتمالاً یک کف و سقفی برای حجم آن در نظر گرفتهشده است. سعی کنید خلاصهتان را در محدودهی حجم مجاز بنویسید. اگر زیادی خلاصه باشد شاید نشانهی این باشد که کتاب را کامل نخواندهاید و اگر زیادی بلند باشد احتمالاً به این معناست که شما خلاصهنویس خوبی نیست.
مثلاً اگر حداکثر حجم مجاز ۲۰۰ کلمه است، شما بین ۱۹۰ تا ۲۰۰ کلمه بنویسید.حتی اگر خلاصه را برای خودتان مینویسید بازهم آن را مفصل نکنید. یک خلاصهی زیر ۵۰۰ کلمه میتواند به شما یک راهنمایی سریع و آسان از کتاب بدهد.
۲. در خلاصه ترتیب زمانی وقایع را رعایت کنید.
یک خلاصه کتاب باید وقایع را به ترتیب رخ دادنشان بیان کند. از پرش به قسمتهای مختلف کتاب پرهیز کنید. با آغاز متاب شروع کنید و با پایانش تمام کنید تا یکپارچگی اثر اصلی حفظ شود.
روش سوم: خواندن با دقت
۱. مکانی آرام به دور از حواسپرتی پیدا کنید.
مکانی دور از تلویزیون پیدا کنید. گوشی همراهتان را در حالت بیصدا قرار دهید و آن را کناری بگذارید تا موجب وسوسهی شما نشود. تنها بر کتاب تمرکز کنید و از زمانی که صرف مطالعه میکنید لذت ببرید.ضمناً حواستان باشد محیط از نور کافی برخوردار باشد تا چشمانتان هنگام مطالعه خسته نشوند.
۲. کتاب را در زمانهای تقطیع شده کوتاه بخوانید.
برای اینکه از خواند ن کتاب زده نشوید آن را در جلسات ۲۰ دقیقهای مطالعه کنید. اگر از خواندن کتاب لذت میبرید میتوانید این زمان را به یک یا دو ساعت افزایش دهید. این کار به شما اجازه میدهد بتوانید بهآرامی کتاب را پردازش کنید.
۳. اگر برای مطالعهی کتاب ضربالاجل دارید زمان کافی برای مطالعهی آن اختصاص دهید.
اینکه شب تا صبح بیدار بمانید و در عرض یک شب همهی متاب را بخوانید و خلاصهی آن را هم بنویسید روش خوبی نیست. برای کتابهای کمحجمتر حداقل دو هفته و برای کتابهای حجیمتر حداقل یک ماه وقت کنار بگذارید و هرروز بخشی از وقتتان را به آن اختصاص دهید.
اگر خلاصه را برای مدرسه یا حلقهی مطالعاتی مینویسید سعی کنید بهمحض مشخص شدن کتاب، مطالعهی آن را آغاز کنید. معلم شما احتمالاً زمان موردنیاز برای خواندن و نوشتن خلاصه را محاسبه کرده است تا شما دچار استرس نشوید.
این روزها که سرگرمی بیشتر افراد مطالعه صفحات فضای مجازی و شبکههای اجتماعی است کتاب و کتابخوانی در گوشهای دنج ماهیت خود را حفظ کرده و حسابی مظلوم واقع شده است.
البته از حق نگذریم افرادی هستند که هنوز مطالعه میکنند که شاید شامل دانش آموزان، دانشجویان، اساتید و … شوند و حتی اگر از نسخههای کاغذی استفاده نکنند نسخه الکترونیکی آنها را مطالعه میکنند.
اما مطالعه این یار مهربان ویژگیها و فواید خارق العادهای دارد که هر کسی آن را نمیداند وگرنه این طور ترد نمیشد،
کتابخوانی
انسانها از کتاب خواندن هدفهای مختلفی دارند عدهای بخاطر تحصیل یا بخاطر شغل و یا بعنوان گذراندن وقت این کار را انجام میدهمد، و لی در حقیقت مطالعه کتاب از کارهایی است که منفعتهای بسیاری برای سلامتی دارد.
اگر کار روزمره شما کتاب خواندن نیست حداقل بعنوان گذران وقت از آن استفاده کنید، مثلا همانطوریکه تلویزیون میبینید به فیلم نگاه میکنید قسمتی از وقت خود را نیز به کتاب اختصاص بدهید.
آنهایی که عاشق کتاب هستند سعی میکنند با بقیه آدمها اتصال کتابی پیدا کنند، مثلا به دیگران کتاب توصیه کنند و اغلب هم از کتاب خانه خودشان، کتاب قرض میدهند. طبیعی هم هست که وقتی موضوعی باعث حس خوبی در شما میشود، بخواهید این حس خوب را به دیگران انتقال دهید و آنها را در خوشی تان شریک کنید.
فواید کتاب و کتابخوانی
افزایش آرامش و کاهش استرس
اگر در زندگی روزمره استرس زیادی را تجربه میکنید، کتاب بخوانید.
تحقیقات انجامشده در سال ۲۰۰۹ در دانشگاه ساسکس (Sussex) نشان داد که مطالعه کردن، مؤثرترین روش برای مقابله با استرس است.
کتاب خواندن و خواندن خلاصه کتاب ها حتی از فعالیتهای محبوبی مانند گوش دادن به موسیقی، لذت بردن از یک فنجان چای یا قهوه و قدم زدن، در حفظ آرامش هنگام مواجهه با مشکلات و مقابله با استرس بسیار مؤثرتر است.
نتایج این تحقیقات با ارزیابی ضربان قلب و تنشهای عضلانی مورد بررسی قرار گرفته بود. شرکتکنندگان در این پروژهی تحقیقاتی تنها ۶ دقیقه بعد از شروع به خواندن و ورق زدن کتاب، آرامش را احساس میکردند.
یکی از محققان این پروژه، دکتر دیوید لویس (David Lewis) در گفتگو با تلگراف اعلام کرد:
«فرقی نمیکند که چه کتابی را برای خواندن انتخاب کنید، زمانی که غرق در ماجرا و موضوع کتاب میشوید، از دنیای نگرانیها و استرسهای روزمره فاصله میگیرید و زمانی را برای کشف تخیلات و دنیای نویسنده صرف میکنید.»
فرقی نمیکند که چقدر یا چرا استرس دارید. غرق شدن در دنیای یک کتاب خوب، حال و هوای شما را عوض میکند. یک رمان خوب شما را به دنیای دیگری میبرد و یک مقالهی درگیرکننده و جذاب، حواس شما را از مشکلات و ناراحتیهای فعلیتان پرت میکند و موجب آرامش میشود.
تقویت ذهن و حفاظت از آن
طبق تحقیقاتی که در مجلهی آنلاین نورولوژی (Neurology) منتشر شده است، خواندن کتاب و خلاصه کتتاب در تمام طول عمر باعث میشود که مغز در سنین پیری، توانایی خود را حفظ کند. این تحقیق روی ۲۹۴ شرکتکنندهای صورت گرفته بود که همگی در میانگین سنی ۸۹ سال از دنیا رفتند.
نتایج تحقیقات ثابت کرد روند کاهش قدرت حافظهی کسانی که در طول عمر خود فعالیتهای تحریککنندهی ذهن مثل کتاب خواندن را بهطور مرتب انجام میدادند، بسیار کمتر از کسانی است که چنین فعالیتهایی را در برنامهی روزانهی خود نگنجانده بودند.
همچنین این تحقیقات نشان داد کسانی که در طول زندگی خود فعالیت ذهنی داشتند، ۳۲ درصد کمتر از دیگران با مشکلات ذهنی در دوران پیری مواجه میشوند. سرعت کاهش توانایی مغز و حافظه در کسانی که فعالیت ذهنی ندارند، ۴۸ درصد بیشتر است.
یکی از محققان این پروژه به نام رابرت ویلسون (Robert. S. Wilson) از مرکز پزشکی دانشگاه راش (Rush University) شیکاگو در مطلبی عنوان کرد:
«تحقیقات ما نشان داده است که بهکار گرفتن مغز از طریق فعالیتهای ذهنی در تمام طول زندگی از کودکی تا دوران پیری، برای سلامت مغز در دوران پیری بسیار ضروری است. با توجه به این مطلب، ما نباید تأثیر کارهای روزمره مثل خواندن و نوشتن را بر خود، فرزندان و والدینمان، نادیده بگیریم.»