طرز تفکر خرچنگی چیست؟
آیا می دانستید اگر چند خرچنگ را حتی در جعبه ای رو باز قرار دهید، باز هم همان جا باقی می مانند و از جعبه خارج نمی شوند؟ با وجود اینکه خرچنگ ها می توانند به راحتی از جعبه بالا بخزند و آزاد شوند! این اتفاق نمی افتد، زیرا طرز تفکر خرچنگی به آنها اجازه چنین کاری نمی دهد!
به محض آنکه یکی از خرچنگ ها بخواهد به سمت بالای جعبه برود، خرچنگی دیگر آن را پایین می کشد و به این ترتیب، هیچ یک از آنان نمی تواند به بالای جعبه برسد و آزاد شود. همه آنها می توانند آزاد شوند؛ اما سرنوشتی که در انتظار تک تک آنهاست، مرگ است!
این مطلب در مورد انسان های حسود نیز مصداق دارد. آنها هیچگاه نمی توانند در زندگی شان پیشرفت کنند و دیگران را نیز از موفقیت باز می دارند.
حسادت، نشانه ای از ضعف اعتماد به نفس است. هر چند این خصیصه ای همگانی است، اما وقتی حسادت، بخشی از خصایص یک ملت شود، به معضلی بزرگ تبدیل خواهد شد. در آن صورت، این حسادت همگانی، نتایج فاجعه آمیزی در پی خواهد داشت، زیرا باعث تباهی تمام افراد آن ملت یا کشور می شود.»
طرز تفکر خرچنگی در یک گروه و تیم معنا پیدا میکند و آن زمانی است که اعضای یک گروه، که هدفی تقریبا یکسان و مشابه دارند، تلاشهای یک نفر یا تعداد بیشتری را به دلایل مختلف از جمله دشمنی، حسد، توطئه و… از بین برده
در اینجا میخواهیم درباره یک نوع طرز تفکر صحبت کنیم. طرز تفکری که به «طرز تفکر خرچنگی» معروف است و در در اصطلاح به آن خرچنگها در جعبه گفته میشود. اگر بخواهیم آن را در یک جمله تعریف کنیم این است: «اگر من نمیتوانم چیزی را داشته باشم پس تو هم حق داشتن آن را نداری».
اما ارتباط این موضوع به خرچنگها در چیست؟!
اگر شما چند خرچنگ را درون یک جعبه یا چیزی شبیه آن بیندازید، آنها میتوانند به راحتی از آن خارج شوند، ولی این اتفاق نمیافتد. میدانید چرا؟!
چون هر خرچنگی که بخواهد از جعبه بیرون بیاید، بقیه خرچنگها او را پایین میکشند و مانع نجات او میشوند. این قضیه تا جایی ادامه پیدا میکند که همه خرچنگها یکی پس از دیگری میمیرند و هیچ یک نجات پیدا نمیکنند، در حالی که همه آنها میتوانستند به راحتی از جعبه بیرون بروند.
طرز تفکر خرچنگی در یک گروه و تیم معنا پیدا میکند و آن زمانی است که اعضای یک گروه، که هدفی تقریبا یکسان و مشابه دارند، تلاشهای یک نفر یا تعداد بیشتری را به دلایل مختلف از جمله دشمنی، حسد، توطئه و… از بین برده و خنثی کرده و در مسیر حرکت او سنگ اندازی کنند.
و سرانجام اینکه این طرز تفکر باعث میشود که نه تنها هیچ یک از اعضای تیم موفقیتی به دست نیاورند، بلکه همه تلاشهای آنان نیز یکی پس از دیگری از بین برود.
در سیستمهای مدیریتی پیشرفته، مدیران تلاش میکنند تا این طرز تفکر مختل کننده را از بین ببرند و روح همدلی و کار گروهی را با راهکارهایی خاص و ویژه در میان کارکنان خود رواج دهند.
شاید شما هم این توصیه را از افراد موفق شنیدهاید که خیلی در مورد اهداف و برنامههایتان با دیگران صحبت نکنید و ترجیحاً بعد از عملی کردن آنها و به انجام رساندنشان خبر موفقیتتان را به آنها بدهید.
اگرچه این موضوع دلایل روانشناختی خاصی دارد اما یکی از مهمترین علل آن می تواند حضور آدمهای خرچنگی در اطراف شما باشد که اگر در مورد بلندپروازیها، آرزوها و اهداف و برنامههایتان به آنها گفتید، طی کردن مسیر و رسیدن به موفقیت برایتان دشوار خواهد شد. اما چرا؟؟؟
قبل از اینکه در مورد آدمهای خرچنگی صحبت کنیم بگذارید خرچنگها را بیشتر بشناسیم. خرچنگها مخلوقاتی زیبا و شگفتانگیز هستند اما یک خصوصیت رفتاری دارند که میتواند گاهاً به قیمت جانشان تمام شود.
فرض کنید دو یا چند خرچنگ را در ظرفی گذاشتهاید و درب ظرف هم باز است. به نظر شما باید نگران خارج شدن خرچنگ ها از ظرف و فرارشان باشیم؟ پاسخ منفی است. چرا؟
چون خرچنگها اگرچه میتوانند از دیوارهی ظرف بالا بیایند اما به محض تلاش برای بالا آمدن، دیگر خرچنگها این اجازه را نداده و خرچنگ مورد نظر را با چنگکهای خود پایین میکشند. به این ترتیب تا هر وقت بخواهید خرچنگ ها در ظرف میمانند، حتی اگر این زمان طولانی شود و بمیرند.
پس نتیجهای که می توان از این رفتار خرچنگها گرفت آن است که این موجودات حاضر هستندبا هم بمیرند تا اینکه تک تک نجات پیدا کنند. در واقع این میتواند یک طرز تفکر باشد، به نام طرز فکر خرچنگی .طرز فکری که مانع حرکت خرچنگ دیگر شوی، حتی اگر به قیمت جانت تمام شود.
آدمهای خرچنگی
متاسفانه اگر با دقت دور و برمان را نگاه کنیم میبینیم که کم نیستند افرادی که این طرز فکر را دارند. آدمهایی که به جای تمرکز بر رشد و پیشرفت خود، مدام در تلاش و کشیدن نقشه برای پایین کشاندن و خراب کردن شما هستند و از پیشرفت شما اصلاً و ابداً خوشحال نمیشوند.
با این حساب میتوان گفت یکی از خصوصیات بارز این افراد داشتن احساس حسادت به دیگران است. افراد حسود همیشه در حسرت داشتههای دیگران هستند و اگر دستیابی به آنچه که دیگران دارند برایشان امکانپذیر نباشد، تمام تلاششان را میکنند تا آن دیگری را نیز از گام برداشتن در مسیر هدف منصرف و منحرف کنند.
مثلاً اگر در خصوص تصمیمتان برای ادامه تحصیل، مهاجرت، خرید یک ملک و یا راه اندازی یک کسب و کار و یا هر چیز دیگری به آنها گفتید ممکن است در پاسخ به جای تشویق و یا دادن انگیزه به شما، اهداف و برنامههای شما را بیهوده و بیارزش بشمارند و با انواع و اقسام ترفندها تلاش کنند تا منصرف شوید.
مدیریت روابط فردی
آدمهایی با تفکر خرچنگی همه چیز را برای خودشان میخواهند و عاشق پست و مقام هستند. در واقع همیشه منافع فردی را بر منافع جمعی ترجیح میدهند. پس مسلم است که اگر منافعشان تامین نشود و در خطر باشند، طرز فکر خرچنگی در آنها به کار افتاده و رفتارشان را تحت تاثیر قرار میدهد.
موانع پیشرفت شغلی
آدمهای خرچنگی مغرور و عبوساند. این افراد با چهره ای خشن و عبوس همیشه به دنبال اثبات خود هستند. داشتن غرور کاذب هم باعث میشود همواره فکر کنند برتر از دیگرانند و شاید به دلیل همین باور، دیگران را لایق پیشرفت نمیدانند و مانع از پیشرفت آنها میشوند.
حسود
اگرچه وجود و حضور این افراد با این ویژگیها میتواند آسیب زا باشد، اما خوشبختانه برخلاف خرچنگها ما میتوانیم به راحتی “سطل” یا محیطی که در آن گرفتار شدهایم را تغییر بدهیم!
میتوانیم روابطمان را کنترل کنیم و افرادی را که ما را از مسیر تغییر و رشد منحرف میکنند و تفکر خرچنگی دارند، به لحاظ اجتماعی تحریم کنیم و از آنها فاصله بگیریم تا آتش حسادت و کینهشان دامن گیرمان نشود و بتوانیم مسیر تغییر و رشد را هرچه بهتر پیش ببریم.
پیشرفت شغلی
البته این را هم باید در نظر گرفت که گاهی افرادی که به ظاهر اجازه رشد به شما نمیدهند دلایل دیگری دارند، مثلاً ممکن است از اینکه شما را از دست بدهند و یا اینکه در مسیری که قدم برداشتهاید، آسیب ببینید واهمه داشته باشند.
این موارد را ممکن است بیشتر از اعضای خانواده ببینید. بنابراین در این مواقع لازم است به جای دوری از تفکرات خرچنگی به حرفها و نقطه نظراتشان گوش دهید، قطعاً با شنیدن نظرات آنها در مسیر تغییر و موفقیت بهتر عمل خواهید کرد.
مدیریت روابط فردی
اگر هم احیاناً فکر میکنید خودتان گاهی دچار این طرز فکر خرچنگی میشوید، یادتان باشد که بهترین راه کنترل این احساس، تمرین عشق ورزی است و مطمئن باشید اثرات شگفت انگیزش را در زندگیتان خواهید دید. کمک به پیشرفت بقیه یک دستورالعمل جادویی است، ممکن نیست کمک کنید و جایی که لازم دارید به کمکتان نیایند!
منبع: