مدیریت چابک چیست؟
مدیریت چابک پروژه چیست؟ مدیریت چابک پروژه فرآیندی است که در آن پروژهها میتوانند در بخشهای کوچکی از کار مدیریت و اجرا شوند. پروژه های چابک ارزش در کسب و کار را به صورت مکرر در قالب اقلام قابل تحویل کوچکی به اسم ویژگی تحویل کسب و کار میدهند.
در روش سنتی آبشاری توسعه محصول نیازمندی های مورد نیاز پروژه در ابتدا مستند سازی می شود و یک راه حل کلی طراحی میشود که تیم توسعه و تولید محصول با پیروی از آن طرح کلی محصول مورد نظر را تولید میکنند سپس محصول امتحان و تست میشود و در نهایت اجرا و پیاده سازی میشود.
برای مثال اگر انجام تمام این فرآیند یک سال طول بکشد کسب و کار تا انتهای پروژه عملا ارزش ملموس و محسوسی را نمیبیند.
مدیریت چابک
مدیریت چابک همانطور که از نامش پیداست، به تیمها این امکان را میدهد که برای تغییر سریع جهت و تمرکز پروژه، از تجهیزات بهتری برخوردار شوند. شرکتهای نرمافزاری و آژانسهای بازاریابی، بیش از هر کسبوکار دیگری از تمایل ذینفعان پروژه به تغییر پروژه، آگاه هستند.
رویکرد چابک، تیمها را قادر میسازد تا کارهایی که انجام میدهند را دوباره ارزیابی کرده و تنظیم کنند تا مطمئن شوند با تغییر کار و چشمانداز مشتری، تمرکز تیم نیز تغییر میکند.
اگر در مدیریت پروژه چابک تازهکار باشید، ممکن است این روش در ابتدا برایتان یک سیستم پیچیده و دشوار برای مدیریت به نظر برسد.
اما، چه متوجه آن شوید چه نشوید، در حال حاضر هم بسیاری از کارهایی را که به رویکرد چابک نیاز دارد، انجام میدهید. به این صورت که با وقوع چند تغییر سریع، به دنبال چرخههای توسعه کوتاهتر و عرضه محصولات کوچکتر و مکرر هستید.
در پروژههای های چابک آیتم یا بخشهایی به اسم اسپرینت Sprint یا تکرار Iteration داریم که بخشهای کوچک منطقی از کارهاست.
تکنیک چابک تکنیک بسیار خوبی برای استفاده در کسب و کارهایی است که نیازهای آنها مداوم تغییر میکند و یا مناسب کسب و کارهای است که میخواهند از مزایای محصول زودتر بهرهمند شوند.
با تکنیک مدیریت چابک شما می توانید بر روی نیازهای فعلی کسب و کارتان تمرکز کنید و اگر نیازمند تغییری باشید کسب و کار میتواند این نیازها را در تکرارهای بعدی پوشش دهد.
مدیریت چابک پروژه برای پروژه های آی تی و غیر آی تی کاربرد دارد. مثال هایی از پروژه های غیر آی تی که میتوانیم با مدیریت چابک پروژه آنها را مدیریت کنیم عبارت است از:
جابجایی امکانات و تجهیزات
سازماندهی مجدد سازمان
تغییر فرآیندهای سازمانی
در هر پروژه ای که بتوان خروجی ها را در یک دوره کوتاه زمانی تولید و اجرا کرد می توان از تکنیک های مدیریت چابک برای آن پروژه استفاده کرد.
ویژگیهای پروژه های چابک موفق:
طول هر اسپرینت یا تکرار معمولا ۴ تا ۱۲هفته است
ارتباطات رو در رو و چهره به چهره در مقابلمستند سازی تاکید می شود به این جهت که ما میخواهیم یک محصول ایجاد کنیم نه مستندمحصول
اعضای تیم کسب و کار و تیم فنی به صورت اشتراکیدر کنار هم کار میکند و از ابزارهای مجازی بسیار غنی برای شبیه سازی کار کردن درکنار هم استفاده میکنند
اسپانسر پروژه ۱۰۰% متحد به فرآیندهای چابکاست
تغییرات مورد نیاز پیشبینی و اجرا میشود
مواردی که در پروژه های مدیریت چابک و روش سنتی مدیریت پروژه مشترک است:
چه کسانی از مدیریت پروژه چابک استفاده میکنند؟
رویکرد چابک در مدیریت پروژه که در ابتدا برای توسعه نرمافزار و تیمهای کسبوکارهای IT ایجاد شده بود، اکنون توسط انواع دیگری از کسبوکارها نیز مورداستفاده قرار گرفتهاست.
بازاریابان، دانشگاهها، ارتش و حتی صنعت خودرو نیز به دنبال مدیریت پروژه چابک هستند تا بتوانند محصولاتی نوآورانه را در محیطهای نامشخص ارائه دهند.
در دنیای نرمافزار، وقتی تصمیم به ساخت یا توسعه بیشتر یک فناوری موجود گرفته میشود، تعریف محصول نهایی دشوار است. Agile این ابهام را به دلیل انعطافپذیری در تغییر جهت پروژه، همزمان با حرکت روند کار به سمت آینده، امکانپذیر میسازد.
توجه کنید که هر تیمِ Agile منحصربهفرد است و درک اصول آن میتواند به شما کمک کند یک روش Agile که برای شما و تیمتان مناسب است را تنظیم کنید.
بخشهای اصلی مدیریت پروژه چابک
هر پروژهای که به روش چابک مدیریت میشود دارای پنج جزء کلیدی است. این اجزاء در قسمتهای مختلف پروژه بررسی و بهکار گرفته میشوند که در ادامه با آنها آشنا میشوید:
داستانهای کاربر (User stories)
به زبان ساده، داستان کاربر تعریف سطح بالایی از درخواست کار است که شامل اطلاعات کافی برای این است که تیم بتواند برآورد معقولی از تلاش مورد نیاز برای انجام درخواست، ارائه دهد.
این توضیح کوتاه و ساده از دیدگاه کاربر نوشته شده است و بر تشریح خواستههای مشتری شما (اهدافشان) و دلیل آن متمرکز است.
اسپرینت (Sprints)
Sprint در لغت به معنی «دوی سرعت» است؛ اما در مدیریت چابک، اسپرینت یک تکرار کوتاه از کار است که معمولاً بین یک تا سه هفته، در زمانی که تیمها روی وظایف تعیین شده در جلسه برنامهریزی اسپرینت کار میکنند، تکمیل میشود.
ایده این است که همزمان با پیشروی پروژه، این اسپرینتها را به طور مداوم تکرار کنید تا محصول شما آماده شود.
پس از اتمام هر اسپرینت، شما محصول را مرور میکنید تا ببینید چه چیزهایی کار میکنند و چه چیزهایی کار نمیکنند، تنظیمات مورد نیاز را انجام میدهید و دوباره یک اسپرینت دیگر را برای بهبود محصول یا خدمات خود شروع میکنید.
جلسات استندآپ (Stand-up meetings)
جلسات استندآپ روزانه که مدت آن معمولا زیر 10 دقیقه است و به آن «جلسات روزانه اسکرام» نیز میگویند، یک روش عالی برای اطمینان از این است که همه از تمام موضوعات مربوط به پروژه آگاه و مدیریت چابک در مسیر درستی هستند.
این تعاملات روزمره به این دلیل با عنوان «استندآپ» شناخته میشوند که شرکتکنندگان باید در آن بایستند و کمک کنند که جلسات بصورت کوتاه و با پرداختن به موضوع هدف اصلی، برگزار شوند.
تخته چابک (Agile board)
استفاده از یک تخته چابک در مدیریت چابک به تیم شما کمک میکند که پیشرفت پروژه را دنبال کنند. این تخته میتواند یک تخته سفید ساده با یادداشتهای روی آن باشد و یا عملکردی در نرمافزار مدیریت پروژه شما.
بک لاگ (Backlog)
همانطور که درخواستهای پروژه از طریق سیستم ورودی شما دریافت میشوند ، در موارد عقب مانده به داستانهای برجسته تبدیل میشوند. در طول جلسات برنامهریزی چابک، تیم شما امتیازات داستانی مربوط به هر کار را تخمین میزند.
در طول برنامهریزی اسپرینتها، داستانهای موجود در بک لاگ به درون اسپرینت منتقل میشوند تا در طول تکرار چرخه اسپرینت تکمیل شوند. مدیریت بک لاگها برای مدیران پروژه در یک محیط چابک نقش حیاتی دارد.
جمعبندی
موارد ذکر شده اساسیترین قسمتهای مدیریت پروژه چابک هستند. وقتی که شما روش مدیریت تیم خود را به متد چابک منتقل میکنید.
این فرایندها، نرمافزار و ابزارها، نقشها و اصول رویکرد چابک، به شما کمک میکنند که طرز تفکر خود را تغییر داده و کاری مشترک را شروع کنید تا انعطاف پذیرتر باشد و با تغییراتی که ایجاد میشود، سازگار شوید.
مدیریت چابک برای همه مناسب نیست، اما تیمهایی که به درستی از آن استفاده میکنند، مزایای زیادی از جمله روند کار ساده و نوآوری سریع را تجربه میکنند.
منبع: