چگونه کتابخوان شویم؟
چگونه کتابخوان شویم؟همه از اهمیت کتاب آگاهیم و همه میدانیم اگر روزی نیمساعت مطالعه کنیم و یک چیز جدید یاد بگیریم، هر سال ۳۶۵ مهارت و نکتهی جدید میدانیم و از سال گذشتهی خود بهتریم.
اما بهانههای (میگوییم بهانه چون واقعا بهانه هستند نه مشکل) زیادی هست که ما کتاب نخوانیم، قیمت بالا، نداشتن وقت و نبود کتاب خوب. در حالی که در همین زمان وقت زیادی برای شبکههای اجتماعی میگذاریم یا حاضریم برای یک چیز تزیینی که چند صباحی بعد از مد خواهد افتاد هزینهی گزاف کنیم.
بیشتر این بهانهها صرفا به خاطر این است که حس میکنیم به مطالعه نیازی نداریم، یا در هنگام مطالعه تمرکز مناسبی نداشته و نتوانستیم کتاب را به اتمام برسانیم.
راهکارهایی برای کتابخوان شدن
زبان جدید یاد بگیرید
شاید به نظرتان یادگیری زبان جدید بیهوده به نظر برسد ولی وقتی شما زبان جدیدی یاد میگیرید در واقع یک موفقیت بدست میآورید و کمک میکند تا شوق شما برای مطالعه بیشتر شود و همچنین منابع بیشتری برای مطالعه خواهید داشت. علاوه بر اینها، علم روانشناسی ثابت کرده، یادگیری زبان جدید فهم زبان مادری را آسانتر میکند.
انتخاب درست داشته باشید
کتاب مناسب خودتان را انتخاب کنید و مطالعه کنید. شاید صحبت در مورد نوع رفتار اطرافیانتان و تحلیل این رفتارها جذاب باشد، ولی دلیل نمیشود حتما کتابهای روانشناسی بخوانید. همانطور که ممکن است مسابقات فرمول یک را ببینید ولی به مهندسی مکانیک علاقهای نداشته باشید.
با توجه به علایق و خصوصیات خودتان انتخاب کنید نه علایق و خصوصیات دیگران. پیشنهاد میکنیم برای شروع سراغ کتابهای کلاسیک و لیستهایی مانند ۱۰۰ کتاب برتر تاریخ نروید. از رمانهای ساده و کوتاه شروع کنید.
کتاب صوتی گوش کنید
کتاب صوتی از هیجانانگیزترین نسخههای یک کتاب است. گویندان حرفهای همراه با افکتها و موسیقیهای زمینه کتاب را برای شما روایت میکنند و در واقع آن را به یک اثر سینمایی در میآورند که روی پرده ذهن شما به نمایش در میآید.
راجع به موضوعاتی مطالعه کنید که به آنها علاقه دارید
شاید علم تاریخ شما را شیفته ی خود کرده باشد و بخواهید از تاریخ جوامع گذشته با خبر شوید. شاید هم روانشناسی یا داستان های علمی تخیلی را ترجیح می دهید. فرقی ندارد مهم این است که در رابطه با آن چه که دوست دارید مطالعه کنید.
هیچ کس دوست ندارد عمرش را برای چیزی که دوست ندارد تلف کند. شاید خانواده تان بیشتر کتاب های داستانی می خوانند و شما شعر را ترجیح می دهید. به آنها کار نداشته باشید و علایق خود را دنبال کنید.
بیشتر به کتاب هایی را بخوانید که دوست دارید راجع به موضوعات آنها با دیگران صحبت کنید. چه چیزی دوست دارید یاد بگیرید؟ دنبال همان بروید.
از تکنولوژی استفاده کنید
می دانیم که هیچ چیز نمی تواند جایگزین در دست گرفتن یک کتاب و ورق زدن آن شود ولی گاهی تکنولوژی کار را برای شما خیلی ساده تر می کند. تا همین چند سال پیش که از اینترنت خبری نبود شاید برای خیلی ها سخت بود که از در خانه بیرون بروند و در کتابخانه به دنبال کتاب های مورد نیاز و مورد علاقه شان بگردند.
اما با اینترنت دیگر این بهانه کاربردی ندارد. کافی است سری به وبسایت ها بزنید تا بینید که چقدر وبسایت به رایگان کتاب های مختلف را به صورت فایل های اسکن شده در اختیار شما قرار می دهند. کتاب هایی که حتی فکرش را نمی کردید یک روز به دست شما برسند.
فرقی ندارد که علاقه مند به کتاب های صوتی باشید یا کتاب های کاغذی. حتی می توانید از گوشی و تبلت خود برای مطالعه کتاب های پی دی اف بهره ببرید. انتخاب روش مناسب کتابخوانی کاملا به شرایط شما بستگی دارد.
به هر حال سعی کنید از تمام پتانسیل تکنولوژی و غیر تکنولوژی برای راحت تر کردن شرایط مطالعه و خواندن کتاب بهره ببرید. تکنولوژی با تمام نکات منفی اش به راحتی می تواند عادت کتاب خوانی را در شما نهادینه کند و راه رسیدن به کتاب های مورد علاقه تان را هموار کند.
ابزار های برای برنامه ریزی و انتخاب کتاب
اگر جزو کسانی هستید که به دنبال فهرستی از بهترین کتاب ها هستند خبر خوب برای شما این است که به لطف اشتراک تجربیات، لیست های زیادی در این رابطه تهیه شده اند. برای شما مخاطبین فارسی زبان سیری در بزرگ ترین کتابهای جهان نوشته ی حسن شهباز گزینه ی مناسبی برای آشنایی با بهترین کتاب های تاریخ بشریت است.
از طرفی هر اطلاعاتی که قرار است در رابطه با مشخصات و اطلاعات یک کتاب بدانید را در سایت مرجع کتابخانه ملی ایران به نشانی nlai.ir می توانید پیدا کنید. تنها کافیست نام کتاب، نویسنده یا مترجم آن را سرچ کنید و هر آن چه که لازم است را در رابطه با این کتاب مشاهده کنید.
همچنین جالب است بدانید که اگر می خواهید بدانید کتاب خواندن چه مدت طول خواهد کشید یک وبسایت برای شما این کار را انجام می دهد.
وبسایت www.howlongtoreadthis.com به شما کمک می کند تا برای مطالعه یک کتاب برنامه ریزی کنید و بدانید که به صورت معمول برای مطالعه یک کتاب چه مدت زمان لازم است.
کتاب مورد نظرتان را از ابتدا روزنامه وار بخوانید
یکی از نویسندگان و محققان بزرگ قرن بیستم به نام مورتیمر آدلر کتاب معروفی دارد به نام “چگونه یک کتاب را بخوانیم“. او در این کتاب می نویسد:
” شاید در ابتدا ندانید که آیا خواندن این کتاب را دوست دارید یا نه. نمی دانید که آیا نیازمند مطالعه ی تحلیلی است یا نه. اما به نظرتان اینطور می آید و یا حداقل آن کتاب حاوی اطلاعاتی است که نیازمند اندیشه ی عمیق است. پس به صورت پیش فرض هر کتابی را جدی و مهم تلقی کنید.
دوم اینکه فرض کنیم وقت محدودی برای دریافتن اینکه کتاب مورد نظر از چه نوعی است دارید. در این شرایط، کاری که باید انجام دهید این است که کتاب را روزنامه وار بخوانید و یا به عبارتی یک مرور اجمالی بر مطالب آن داشته باشید.
هدف اصلی شما این است که از چند و چون و سطحی و عمیق بودن کتاب آگاه شوید. با این کار خیلی چیزهای دیگر راجع به کتاب خواهید فهمید و خواهید دانست که آیا ارزشش را دارد که از اول تا آخر با دقت بیشتر بخوانیدش یا نه.”
حالا که زمانه زمانه ی اینترنت است مطالعه ی روزنامه وار و سطحی خیلی بیشتر قابلیت انجام دارد. کتاب مورد نظرتان را باز کنید و مقدمه ی آن را بخوانید و ورق بزنید و در هر صفجه یکی دو خط بخوانید. پشت جلد را بخوانید. ممکن است کتاب جذبتان کند.
اگر جذب کتاب شدید از اول شروع به خواندن کتاب کنید. اگر خوشتان نیامد هم کتاب را رها کنید و کتاب دیگری دست بگیرید و یا فایل آن را باز کنید.
از قاعده ی ۵۰ صفحه استفاده کنید
وقتی که از توصیه ی قبل بهره مند شدید و شروع به خواندن کتاب کردید حال می توانید از این قاعد استفاده کنید. طبق قانون ۵۰ صفحه، باید بدانید که با خواندن ۵۰ صفحه از یک کتاب خواهید دانست که آیا ارزش تمام کردن را دارد یا نه.
اگر ۵۰ صفحه از کتاب را تمام کردید و متوجه نشدید که کی ۵۰ صفحه را تمام کرده اید خیلی خوب است! به خواندن ادامه دهید.
اما اگر برای هر ورق با خودتان درگیر هستید و دوست دارید زودتر تمامش کنید و یا از خیلی از لغات آن سر در نمی آورید و یا با شخصیت های داستانی ارتباط برقرار نمی کنید و یا کلا علاقه ای به موضوع ندارید بهتر است کتاب را زمین بگذارید.
البته حواستان باشد که با مطالعه 10 صفحه ابتدایی کتاب نمی توانید تصمیم به ادامه و یا متوقف کردن کتاب بگیرید.
منبع:
https://www.beytoote.com/art/decorum/how1-become-reader.html