کاهش حسادت
بر اساس یک مطالعه، احساس حسادت و غبطه خوردن، به ویژه برای کسانی که زمان زیادی را در رسانه های اجتماعی، مانند فیس بوک و توییتر صرف می کنند، بسیار قوی و زیاد است و مطالعه گران در تلاش اند تا راه هایی را برای کاهش حسادت در افراد پیدا کنند.
ما امروزه در یک دنیای بسیار حسود زندگی میکنیم و به نظر می رسد هر موفقیت و خوشبختی افراد مورد بررسی و تحسین قرار گرفته می شود، چه در مورد ورزشکاران، و یا نوازندگان، و یا بازیگران و یا هر نوع افرادمشهور دیگر…
حسادت کردن به دیگران
بعضی از مواقع، برای ما سخت است که متنفر نباشیم، برخی از روانشناسان حتی می گویند ما مشغول تجربه احساساتی مانند حسادت و غبطه خوردن هستیم به عنوان یک پاسخ طبیعی در مورد وضعیت اجتماعی درک شده در “رتبه بندی اجتماعی” هستیم.
اما یک کلید وجود دارد و در نهایت یک درک و آن هم قضاوت شماست، که خودتان نسبت به شخص دیگری انجام میدهید و با اینکه، حسادت ممکن است پاسخ طبیعی بسیاری از مردم باشد، اما لزوما سالم و سودمند نیست.
کاهش حسادت به دیگران
حسادت را بپذیر
حسادت طبیعی است، حسادت، اتفاق می افتد پس در مورد احساساتتان صادق باشید. صادقانه بگویید که کمی احساس حسادت، زمان هایی که می بینند مردم کارهایی را انجام می دهند که شما آرزو میکنید که ای کاش شما هم میتوانستید،می کنید.
سعی کنید از مقایسه خودتان با دیگران پرهیز کنید
به خودتان یادآوری کنید، که هر شخصی در راه متفاوتی از زندگی قرار دارد همه ما برخی نقاط قوت و ضعف داریم، اما آنها ما را به عنوان یک فرد کامل تعریف نمی کنند.ارزش خودتان را بدون نیاز به احساس «برتری» به کسی ببینید.
حسادت را به عنوان حسی الهام بخش بدانید
حقیقت این است که، شما به شدت احساس قدرت می کنید، زیرا کسی کاری را انجام داده که شما نتوانسته اید که می تواند حسادت را به همراه داشته باشد، اما می تواند الهام بخش و انگیزه بخش نیز باشد. به جای تحقیر کردن کارهای بقیه، با خودت فکر کن که “اگر آنها توانسته اند انجام دهند، من هم می توانم!”
موفقیت مردم را مورد تعریف و تمجید قرار دهید
تعریف کردن از موفقیت افراد را به یک عادت تبدیل کن، حتی اگر آنها را دوست ندارید با آنها جشن بگیرید و از خوشحالی آنها، خوشحال شوید. این کار بسیار سالم تر است و استرس خیلی کمتری دارد، نسبت به متنفر بودن.
اعتماد به نفس خود را بالا ببرید
واقع بین باشید و درباره احساس حسادت در وجودتان به درستی قضاوت کنید. برای بیشتر افراد حسادت مقطعی و زودگذر است اما گاهی اوقات آنقدر شدید می شود که شادی و نشاط زندگی را نابود می کند پس برای جلوگیری از نابودی سعی در تقویت اعتماد به نفس خود داشته باشید.
قابلیت های خود را بشناسید:
بعد از تقویت اعتماد به نفس خودتان را از گذشته بیشتر دوست داشته باشید و به خود ارزش قائل شوید. با کمی فکر کردن حتما می توانید خودتان را بهتر بشناسید و توانایی های تان را به اوج برسانید.
به خوشبختی خود اعتراف کنید
کارشناسان می گویند حتی اگر تصور می کنید همای سعادت روی شانه های یکی از نزدیکان تان نشسته، باز هم نمی توانید به طور قاطع بگویید او کاملا خوشبخت است. خوشبختی واژه ای است که خیلی از ما برای داشتن آن به دیگران حسادت می کنیم در حالیکه باید بدانیم بدون حسادت به دیگران هم می شود خوشبخت بود.
مقایسه کردن هرگز
هرگز و به هیچ وجه خودتان را با دیگران مقایسه نکنید چون این کار حسادت شما را تقویت می کند. همیشه شرایط را با توجه به استعداد و توانایی های خودتان بسنجید و از اینکه شبیه دیگری نیستید، ناراحت نباشید و بهتر است به جای مقایسه به نیروی درون تان اعتماد کنید و حسرت به دل زندگی دیگران نباشید.
شکرگزار باشید
از پدر و مادر بزرگها بارها شنیده ایم که باید قدر نعمت ها و داشته های تان را بدانید و همیشه شکرگزار باشید و اگر در زندگی چیزی را به دست نیاورده اید شاید به اندازه کافی تلاش نکرده اید، باید بدانید که به هر حال حس حسادت سودی برای شما ندارد.
ایده آل هایتان را بازنگری کنید
ممکن است دلیل و ریشه حس حسادت شما نارضایتی از وضعیت موجود باشد، ممکن است وضعیت ایده آلی را در ذهن تان تعریف کرده باشید و چون به آن نمی رسید، به افرادی که ایده آل های شما را دارند، حسادت کنید.
دلیل بروز حسادت
حسادت ژنتیکی نیست و هیچ دلیل بیولوژیکی ندارد. بلکه به مرور زمان و در اثر یادگیری و تجاربی که فرد حسود در زندگی به دست میآورد شکل میگیرد.
ممکن است این افراد در محیطی بزرگ شده باشند که انجام خواستههای والدین و دیگران مهمتر از خواستهها و علایق خودشان بوده است در واقع هیچ فرصتی نداشتند که به دنبال علایق و خواستههای خودشان بروند.
همچنین خانوادهای که مدام در حال مقایسه کردن خود، زندگی و فرزندانشان با دیگران هستند، به احتمال زیاد کودکانی تربیت میکنند که همواره خود را با دیگران مقایسه میکنند.
والدین میتوانند با در نظر گرفتن روشهای مناسب تربیت فرزند از ایجاد احساسهای منفی در وجود آنها جلوگیری کنند.
به سبب تفاوت در ویژگیهای شخصیتی کودکان مختلف، لازم است روشهای تربیتی متفاوت و مخصوصی نیز برای هر کدام از آنها در نظر گرفته شود به همین دلیل پیشنهاد میکنیم از مشاوره کودک کمک بگیرید.
احساس ناامنی منجر به بروز حسادت میشود
حسادت با احساس طرد شدگی و تهدید شدن ارتباط مستقیمی دارد. افرادی که احساس ناامنی عمیقی درون خود دارند، بیشتر در دام حسادت میافتند.
این حس ناامنی از دوران کودکی و با توجه به محیطی که فرد در آن رشد میکند، ریشه میزند و حسادت را به بار میآورد؛ احساسی که تا بزرگسالی همراه فرد باقی میماند. بنابراین بهتر است در ابتدا این احساس ناامنی و عدم اعتماد را در خود ریشه کن کنید.
حسادت ناشی از احساس ترس است
حسادت از احساس ترس نشأت میگیرد، زمانی که احساس خطر میکنید یا از عامل آن فرار میکنید و یا به مبارزه میپردازید. این مبارزه گاه به شکل حسادت ورزیدن و خالی کردن زیر پای دیگران خود را نشان میدهد.
افراد حسود میترسند دیگران نسبت به آنان برتری داشتهباشند و دیگر نتوانند پیش دیگران محبوبیت داشتهباشند به هین دلیل سعی در تخریب برتری دیگران میکنند.
احساس بیارزشی و عدم اعتماد به نفس
مهمترین محرک احساس حسادت در افراد، به خطر افتادن حس ارزشمندی آنها است. زمانی که احساس بیارزشی میکنید، حسادت درون شما شعلهور میشود.
فکر میکنید با چیزهایی که دیگران دارند، تبدیل به فردی موفق، ارزشمند و دوستداشتنی میشوید. انسان ذاتا به سمت خوب بودن و برتری تمایل دارد؛ تفکرات اولیه و ناپخته در آدمی او را وادار میسازد تا برای از بین بردن حس بیارزشی، دست به هر کاری بزند.
به همین دلیل ممکن است تظاهر کند، دروغ بگوید، دورویی کند، دیگران را فریب بدهد، آنها را طرد کند و یا برایشان دردسر درست کند؛ تمام این موارد محصولات حسادت به شمار میروند که ریشه در همان احساس بیارزشی و عدم اعتماد به نفس دارند. به همین دلیل یکی از درمانهای حسادت این است که خود را دوست بدارید و قبول کنید شما هم ارزشمند هستید.
آیا حسادت همیشه مضر است؟
حسادت همیشه بد نیست. گاه به صورت علامتی هشدار دهنده در روابط عاطفی عمل میکند. مثلا به شما میگوید که رابطه عاطفیتان در خطر است و باید برای بهبود آن بیشتر تلاش کنید؛ و یا به شما این پیام را میدهد که از تمام تواناییهای خود استفاده نمیکنید و باید برای بهتر شدن خود را رشد دهید.
در واقع حسادت برای آگاهسازی به افراد کمک میکند و در مراحل اولیه مفید است اما در صورتی که ادامه یابد، دست و پا گیر میشود و بر مشکلات میافزاید.
منبع:
https://namnak.com/%D8%BA%D9%84%D8%A8%D9%87-%D8%A8%D8%B1-%D8%AD%D8%B3%D8%A7%D8%AF%D8%AA.p25493
https://honarehzendegi.com/fa/%D8%AD%D8%B3%D8%A7%D8%AF%D8%AA